BUZ - Reforma mirovinskog sustava kroz reformu II stupa

Danas kada se HDZ i Narodna koalicija ponovno ulizuju bankarskom lobiju najavljujući povećavanje izdvajanja za II stup red je da još jednom kažemo istinu o obveznim mirovinskim fondovima tako da građani sami odluče da li su oni u njihovom interesu.

Za početak moramo naglasiti da je međunarodno ime za mirovinsku reformu koja je dovela do stvaranje OMF-ova Privatizacija mirovina, a svi u Hrvatskoj znaju koliko im je "sreće" donijela privatizacija. Taj pojam privatizacija mirovina je praktički zabranjen u Hrvatskoj da u javnost ne bi izašla istinita slika o OMF-ovima. Danas mi izdvajamo praktički 8 milijardi kuna u II stup što putem direktnih uplata što putem previsokih kamata na državne obveznice u vlasništvu fondova. Zbog tih nedostajućih 8 milijardi kuna danas u Hrvatskoj ljudi kopaju po smeću, danas naše gospodarstvo plaća više poreze nego nama konkurentske države, danas naša država ima niži investicijski rejting nego na primjer Slovačka čiji rejting je potvrđen upravo zbog reformi koje dovode do ukidanja II stupa, dočim je kod nas sasvim obrnuto, danas naši mladi bježe iz Hrvatske, velikim dijelom i iz razloga jer nam II stup guši gospodarsku aktivnost odnosno njihovu budućnost u Hrvatskoj.

Što nam s druge strane OMF-ovi nude osim 840 milijardi, današnjih kuna ili gotovo punih 8 godišnjih proračuna RH, koje ćemo utući u njih do 2060 godine? Oni nam za to spremno prodaju maglu riječima da će osobe s prosječnom plaćom od 8185 kuna i 35 godina radnog staža dobiti mirovinu iz I i II stupa od 3073 kuna ili u prijevodu da će mirovina za osobe s primanjima nešto većim od prosječnih iznositi 37,5 % prosječne plaće. To je normalno pod uvjetom da su imali primanja cijelih 35 godina veća od prosječnih u Hrvatskoj, a koliko nas to uopće ima? Svi pak s primanjima manjim od prosječnih u Hrvatskoj će imati manje mirovine upravo zbog postojanja II stupa što priznaje čak i uliznički HSU koji iz samo njima poznatih razloga podržava postojanje OMF-ova.

Zbog štete koju II stup radi svim građanima Hrvatske i zbog štete koju čini rušeći konkurentnost naše ekonomije u odnosu na nama konkurentske države (Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija) naša namjera je zauvijek zamrznuti uplate u OMF-ove. Tako „ušteđeni“ novac bismo preusmjerili u isplatu mirovina tako da naši umirovljenici prestanu kopati po smeću, jer budimo realni, kako drugačije mogu preživjeti oni s mirovinama manjim od 1.000 kuna?

Visinu tako stvorenog dodatka na mirovinu (u kratko vrijeme i sastavnog dijela) ćemo isplaćivati prema visini mirovina i to tako da oni s najmanjim mirovinama dobiju najveći dodatak  (povećanje) na mirovinu.

Visina mirovine            Prosjek dodataka      Prosjek uvećanja        Trošak

1 – 1000 kuna                   500 kuna                  100 %           oko 1.14 milijarde
1000 – 2000 kuna              400 kuna                    25 %           oko 1.92 milijarde 
2000 – 3000 kuna              300 kuna                    12 %           oko 1.12 milijarde
3000 – 4000 kuna              200 kuna                      6 %           oko 0.36 milijardi
veće od 4000 kuna             100 kuna                                       oko 96 milijuna
 

Ovom preraspodjelom nešto manje od 5 milijardi kuna, osim što smanjili sramotu Republike Hrvatske ili preciznije kopanje po smeću, uveli bismo taj novac u našu ekonomiju tako da bi živnula gospodarska aktivnost za najmanje 8 milijardi kuna čak i kada bi uračunali vrlo konzervativne koeficijente za naše najsiromašnije sugrađane. Stvarni koeficijent za mirovine nije inače 1.6 nego 2.36 ili u prijevodu povećanje mirovina od 5 milijardi kuna bi trebalo povećati ekonomsku aktivnost za 11.8 milijardi kuna (gotovo 4 % BDP-a).

Tako stvoreno jačanje gospodarstva bi dovelo do stvaranja novih radnih mjesta našoj trgovini, logistici, a na kraju krajeva i industriji jer bi naše kompanije morale zaposliti nove radnike. Kako se kod nas posljednjih desetak godina sve vrti oko ministarstva financija, a ne kao što bi trebalo oko ministarstva gospodarstva, red je spomenuti da bi zamrzavanje uplata u II stup dovelo i do povećanja prikupljenih poreza i doprinosa neupitno većeg od 2 milijarde kuna putem PDV-a i putem većeg broja zaposlenih, ili u prijevodu, putem više prikupljenih poreza na dohodak, mirovinskih i zdravstvenih doprinosa.

 Vrlo jednostavno govoreći zauvijek zamrznuti uplate u II stup predstavlja povećanje mirovina današnjih umirovljenika, njihove djece i unučadi, predstavlja osnovu za otvaranje novih radnih mjesta, predstavlja nadu za zadržavanje mladih u Hrvatskoj, predstavlja sasvim razvidno povećanje investicijskog rejtinga Hrvatske, predstavlja smanjivanje ili eliminaciju kopanja po smeću, predstavlja...  bolje sutra!

 Zbog svega toga mi namjeravamo zaustaviti uplate u obvezne mirovinske fondove koje je nakon pritiska izuvana SDP osnovao, a HDZ razvio privatizirajući tako NAŠE mirovine i bacajući nas sve u siromaštvo i bezidejnost koja tjera mlade iz Hrvatske.

Zar itko od Vas stvarno vjeruje da će mu bankari, te „moralne vertikale hrvatskog i europskog društva“, ikada željeti isplatiti mirovinu s kojom će moći živjeti?

 Kako će budući ministar koji će voditi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava biti iz koalicije Za premijera odnosno iz BUZ-a, jasno je da će navedeni prijedlog u sklopu mirovinske reforme biti razmatran među prvima….. a BUZ, što se i te kako dobro moglo vidjeti i kroz saborske rasprave, ni pod koju cijenu ne odustaje od borbe za zaštitu interesa umirovljenika i onih koji će to biti.

 

U nastavku prilažemo nekoliko linkova na ovu temu.....

http://www.buz.hr/vijesti/opcenito/predstavljen-kandidat-za-ministra-rada-i-mirovinskog-sustava-iz-redova-koalicije-za-premijera

 

http://www.buz.hr/vijesti/opcenito/buz-protiv-povecavanja-izdvajanja-za-ii-mirovinski-stup

 

http://www.buz.hr/vijesti/opcenito/jacanje-ii-mirovinskog-stupa-je-protivan-nacionalnim-interesima-rh