BUZ održao tribinu za GČ Donja Dubrava

Skup je u prostorijama Mjesne samouprave Donji Retkovac otvorio Predsjednik GČ Donja Dubrava gosp. Stipo Arelić, te pozdravio sve nazočne i zahvalio im se na dolasku.

Skupu su prisustvovali predsjednik stranke Milivoj Špika¸ predsjednik GO BUZ Grada Zagreba Dražen Štiglić¸ predsjednik NO BUZ Dragan Šolaja te predsjednici GČ BUZ Grada Zagreba: Gornja Dubrava Zdravko Najdić¸ Trešnjevka jug Ivan Kranjc¸ Gornji Grad Medveščak Ivan Kresonja¸ Trnje Miljenko Valić¸ Novi Zagreb – Istok Dejan Primorac, Črnomerec Robert Marijančić¸ Gajnice Ankica Štasni. Skupu je nazočio i predsjednik umirovljenika Novi Retkovac Ivica Rade te tridesetak gostiju gradske četvrti.

Stipo Arelić je u nekoliko riječi predstavio svoju četvrt uz napomenu kako imaju dobro organiziranu brigu i pomoć starijim osobama te zamolio gospodina Špiku da se obrati nazočnima.

Gospodin Špika je govorio o problemima umirovljenika o kojima je ukazivao i u Saboru za vrijeme svoga mandata u prošlom sazivu. Najviše prigovora ima na 2. mirovinski stup prikazujući ga kao financijski inženjering u kojem će budući umirovljenici ostati bez ičega, te ponovio kako se BUZ zalaže za potpuno ukidanje drugog mirovinskog stupa uz istovremeni  transfer sredstava u povećanje mirovina koje bi takvom akcijom porasle trenutno u prosjeku 15 – 20%..

Predsjednik Špika je također protiv ovrha na jedinu nekretninu. Kako umirovljenici sve teže žive i mirovina im nije dostatna ni za podmirenje režija zalaže se da bračni partner dobije minimalno polovinu mirovine umrlog partnera. Također predlaže da se Zakonom odredi minimalna (najniža) mirovina.

Ukazuje i da Hrvatska, kada je riječ o uvozu hrane uvozi smeće¸ veoma često prastaro zamrznuto meso koje se prerađuje u prehrambene proizvode i kao takvi završe na tržištu RH umjesto da se u Hrvatskoj pokrene proizvodnja, posebno na neobrađenim poljoprivrednim površinama Hrvatske kojih je gotovo 1,5 milijuna ha. Hrvatska se sistematski uništava zadnjih 25 godina posebno napominjući kako je početkom devedesetih godina, kada je Hrvatska bila puna izbjeglica i osjećala posljedice rata doslovno nitko nije bio gladan niti kopao po kontejnerima.

Zaključuje da su današnjim političarima veoma često svi dobronamjerni velika smetnja ili prijetnja koju treba eliminirati sa političke scene stoga je pozvao sve dobronamjerne da se pridruže naporima BUZ-a u borbi za boljitak ugroženih kategorija društva, umirovljenika, nezaposlenih, blokiranih, obespravljenih….. u borbi za bolje sutra svima a ne samo odabranima.

Nakon izlaganja razvila se konstruktivna diskusija te pitanja upućena predsjedniku BUZ-a, koji je na sva pitanja gostiju temeljito odgovorio, ali i najavio ponovni dolazak na isto mjesto.