Garešnica: Inicijativa za uređenje ili izmiještanje odlagališta otpada

ŽELIMO LI DA GRAD GAREŠNICA BUDE GRAD CVIJEĆA ILI POSTANE GRAD SMEĆA?

U razgovoru ovih dana pa i ranije sa žiteljima mjesnoga odbora Mali Pašijan (grad Garešnica) i mjesnoga odbora Velika Mlinska (općina Velika Trnovitica), došao sam do saznanja da naročito u ljetnom periodu zbog velikih vrućina žive izuzetno teškim životom i uvjetima nedostojnim za život čovijeka pa makar on bio i u ruralnoj sredini ili na periferiji grada ili općine kao što je u ovom slučaju.
Centar za zbrinjavanje odpada Johovača (spada pod katarsku općinu Velika Trnovitica) koristi se već godinama i zaista u istu su se i ulagala sredstva za poboljšanje zbrinjavanja odpada ali koliko vidimo i čujemo ne niti približno dovoljno.
Odlagalište odpada Johovača prvobitno a kao i sada namjenjeno je za zbrinjavanje odpada grada Garešnice i tri općine, Velika Trnovitica, Berek i Hercegovac, koje su ujedno i suvlasnici tvrtke koja gospodari odpadom u Johovači, garešnički Komunalac d.o.o.
Svjesni smo činjenica je da u posljednje tri godine odpad u Johovaču dolazi sa raznih adresa Lijepe naše pa i šire, a najviše iz glavnoga grada Zagreba te gradova iz okolice, sudeći po tablicama kamiona i šlepera koji dovoze danonoćno odpad, te po tvrtkama na kamionima registriranima za zbrinjavanje odpada.
Dok se drugi gradovi riješavaju odpada, Garešnica ga sakuplja?
Isti ti kamioni prepuni odpada voze dotrajalom cestom kroz mjesni odbor Mali Pašijan kako bi skratili put do Johovače pri tome ne razmišljajući (jer ne žive tu, nego stotinama kilometara udaljeni), da ruiniraju ionako dotrajalu cestu, da je promet kroz mjesni odbor gušći i opasniji, da djeca istom cestom idu u školu jer nemaju nogostupa, da žitelji osjete neugodan miris (smrad), iz istih kamiona jer je odpad i organski između ostaloga NE RAZVRASTANOGA, da niti sami ne znaju što voze jer oni su samo vozači i odrađuju posao koji im je poslodavac zadao.
Nije briga niti vlasnika tvrtke i kamiona jer također žive kilometrima udaljeni od Johovače ali zato treba biti briga nas, građane grada Garešnice, općina Velika Trnovitica, Berek i Hercegovac!
Dakle, gradski i općinski čelnici, shvatite da vaši susjedi i prijatelji ne žele ekskluzivu i privilegiju dobivati odpad tko zna od kuda i tko zna kakav a koji se zbrinjava na jedan od NAJPRIMITIVNIJIH NAČINA.
Ovo kažem iz razloga što je gospodarenje odpadom ujedno i dobar POSAO kako bi neki rekli ali u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Austriji, Finskoj, Norveškoj gdje se odpad razvrstava, postoje SORTIRNICE, i spalionice odpada koji se koristi u energetske svrhe za razliku od našega gdje kamion istrpa a bager zemljom zatrpa.
Šumske zvjeri, glodavci, ptice i svi drugi stanari koje mi ne možemo kontrolirati imaju pristup odpadu i lako je za zaključiti da isti mogu ugroziti zdravlje stanovnika grada Garešnice i okolnih općina, jer imaju radijus kretanja i do pedesetak kilometara!
Još da napomenemo (što smo posijali u zemlju , takav urod možemo i očekivati) u ovom slučaju znamo i da su arteški bunari grada Garešnice udaljeni svega pet kilometara od istoga odlagališta odpada Johovača te nije ni čudo da kakvoća vode na analizi više nije kao prije već Arsena imamo u povećanim iznosima na analizi i indikatorski parametar boja ne zadovoljava kriterije?
Kad već nemamo razvijenu industriju, žitelji grada Garešnice i općine Velika Trnovitica žele da postanemo kraj prepoznatljiv po kontinentalnom turizmu i ljepotama moslavačkoga krajolika a ne po SABIRNOM CENTRU ZA OTPAD POLA HRVATSKE!