BUZ vladi RH: Koji su razlozi za enormni porast broja umrlih u posljednjih 14 mjeseci

Prošle godine smo previše puta slušali ministra Vargu kako se hvali da je uspio smanjiti liste čekanja i da su njegov plan reforme zdravstva pohvalili u inostranstvu. Često je volio ponavljati: "Veliki financijski stručnjaci, Europska komisija, MMF i Europska centralna banka, procijenili su naše brojke i ocijenili ih dobrim"

Svim pacijentima i onima koji se stvarno brinu za njih je tada već bilo jasno da on spominje pohvale svih izuzev onih koji se brinu za zdravlje građana Hrvatske, što je za BUZ bio jasan znak o stvarnoj brizi za zdravlje svih nas radi čega smo tada i žestoko protestirali. Danas kada je cijena te zdravstvene reforme svima u Hrvatskoj napokon postala jasna možemo samo reći da smo na žalost biti u pravu.

U svojim ranijim javnim nastupima BUZ je upozoravao na zabrinjavajući porast broja umrlih u Hrvatskoj, a sada je to i službeno potvrđeno podacima Državnog zavoda za statistiku. Hrvatska je u 2015 godini prvi put u svojoj povijesti imala više od 55.000 umrlih što predstavlja porast broja umrlih od gotovo 6 % u odnosu na prethodnu godinu. Kada usporedimo podatke za broj umrlih tijekom razdoblja prosinac 2013 - studeni 2014 s onima za prosinac 2014 - studeni 2015 stanje je još puno gore jer je u tom razdoblju preminulo 3979 ljudi više nego u ranijem razdoblju što predstavlja porast od čak 7,8 posto. Ovaj porast broja umrlih je u statističkom smislu jednostavno nevjerojatan jer je broj umrlih u Hrvatskoj proteklih godina varirao oko 2 %, dok smo u prošloj godini imali povećanje broja umrlih od oko 6 % ili da bude jednostavnije, čak tri put više.

Pretpostavljamo da ako se slažemo kako Milanovićeva vlada preuzimanjem na sebe svih zasluga za rast BDP-a na isti način treba preuzeti i dio odgovornosti na drastični porast umrlih u tom istom vremenskom razdoblju!?

BUZ traži da vlada odnosno ministarstva zdravlja i socijalne politike hitno provedu potrebite analize kako bi se utvrdilo dali su razlozi ovog katastrofalnog porasta smrtnosti u Hrvatskoj vezane uz loše politike navedenih ministarstava. Ako smo toliko humano društvo kako su se neki hvalili tijekom migrantske krize, onda je vrijeme i da se zapitano odnosno zatražimo jasne odgovore na pitanje kako je došlo do toga da se smrtnost tako drastično poveća, odnosno dali je naša (moguće promašena) zdravstvena i socijalna politika u stvari okrenuta ka stvaranju uvjeta u kojima će osjetljive skupine našeg društva samo još brže - ranije umirati.

Vlada je obzirom na raspoložive podatke dužna pokrenuti mehanizme kako bi ako ništa drugo bile otkrivene moguće greške u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti koje su dovele do toga da je u Hrvatskoj prošle godine umrlo najmanje 2.000 osoba više od broja na koji su ukazivale i one najcrnje projekcije. Moguća analiza koja bi ukazala na uzroke drastičnog porasta smrtnosti u Hrvatskoj bi ujedno pomogla i da se spriječi ponavljanje ovih neželjenih događaja što je vjerujemo svima cilj.

BUZ zahtjeva pokretanje svih raspoloživih mehanizama koji bi dali jasne odgovore o razlozima ovakvog povećanja broja umrlih u posljednjih 14 mjeseci. Hrvatski građani moraju dobiti jasan odgovor na ta pitanja.