Kako nas muljaju sa cijenom goriva ili zašto litra euro supera 95 nije 9,50 kuna?

Već godinama slušamo o tome kako se formiraju cijene naftnih derivata i o čemu sve ovisi pa tako posebno i ovih dana nakon što je veliki broj država, uključujući i „veliku“ Hrvatsku, uveo sankcije Rusiji u vidu zabrane uvoza nafte i plina. O tome da je Rusija u međuvremenu usprkos uvedenom „embargu“ povećala izvoz svojih energenata a time i profit neću ovaj puta, ali o cijeni goriva koju sada u Hrvatskoj plaćamo moram i hoću.  

Svi se sjećamo kako je bilo prije nekog vremena dok su cijene benzina i dizela bile ispod 10 kuna  a auto plina ispod 5 kuna kao i da je tada barel nafte na tzv. „mediteranskom tržištu“ bio cca 70 dolara. Ono što u ovom trenutku nije jasno jest činjenica da se cijena naftnih derivata u Mađarskoj skoro pa nije mijenjala tako da je cijena za euro supera 95 oko 9,50 kuna što odgovara i cijenama u Hrvatskoj dok je cijena navedenog barela bila oko 70 dolara.

Kako Mađarska i dalje dobiva Rusku naftu po istoj cijeni (70 dolara za barel) jasno je zašto Mađari imaju cijene kakve imaju ali nije jasno zašto cijene derivata u Hrvatskoj divljaju ako se radi o istoj nafti i istom distributeru…. Jer znamo da je INA već odavno u rukama Mađara tako da cijena nafte na tzv. „mediteranskom tržištu“ za Hrvatsku u ovakvim okolnostima ima veze koliko i cijena nafte na mjesecu.

Dakle pitanje je zašto od iste tvrtke nije ista ili približno cijena proizvoda bez obzira prodavao se navedeni proizvod u Mađarskoj ili Hrvatskoj…. Ili možda malo drugačije formulirano pitanje: Kome ide ona razlika u cijeni lire euro supera između realne 9,50 kuna pa do one koju od danas plaćamo za litru u Hrvatskoj koja stoji 13,50 kuna??

Ako dakle Hrvatska formira maloprodajnu cijenu naftnih derivata na temelju cijene barela sirove nafte od 115 – 120 dolara a derivate na tržištu dobiva od onoga koji je plaća 70 dolara onda je logično zapitati se tko uzima onaj ekstraprofit odnosno razliku od 70 do onih 115 ili 120 dolara. Ako je to Hrvatska onda se radi o besramnoj pljački vlastitih građana, a ako to uzimaju Mađari onda se radi o nedopustivoj šlampavosti Vlade koja je to morala i mogla spriječiti, a ako obje države navedenu razliku dijele onda se sa obje strane radi o „razbojničkoj družini“ koju čim prije treba eliminirati svim raspoloživim demokratskim sredstvima.  

Jedno je sigurno a to je da Mađari odnosno INA sirovu naftu i dalje Rusima plaćaju 70 dolara za barel kao i to da uz sve namete koja država kalemi na cijenu litra euro super 95. treba stajati cca 9,50 kuna. Zašto onda mi litru euro supera 95 i radi koga plaćamo 13,50 kuna??? …. Pitanje je sada……